HET VOORDEEL: PRIVACY
Je huurt samen een appartement, maar je hebt een eigen kamer met een privé badkamer. In sommige gevallen is deze en suite, of in de ruime hal.
GOED OVER NAGEDACHT… HET GEBRUIK
Natuurlijk is er goed nagedacht over hoe je slim samenwoont. Zo is je slaapkamer ruim genoeg om er ook te kunnen werken en te chillen. En je hebt je eigen badkamer, die je met niemand hoeft te delen.
WEL BELANGRIJK: JE GAAT SAMENWONEN
Je gaat samen een huis delen. Ondanks dat je geen relatie hebt, ga je toch samen een belangrijke stap nemen. Dat doe je niet voor een paar weken of maanden. Wanneer één van de twee huurders de huur wil opzeggen, dan ben je samen verantwoordelijk voor het vinden van een nieuwe huurder. Vervolgens wordt het huurcontract overgezet op naam van de nieuwe medehuurder. Je mag hier ook alleen blijven wonen. Echter dien je dan wel de totale huursom van het appartement zelf te kunnen voldoen.
GOED OVER NADENKEN… JULLIE AFSPRAKEN
Met elkaar leg je een aantal afspraken vast, met name wat jullie doen als er iemand vertrekt. Het is slim om samen de tijd te nemen om een nieuwe huurder te vinden.
Spreek ook af wat er gebeurt als iemand zijn/haar deel van huur niet betaalt of even niet kan betalen.
GOED OVER NAGEDACHT… DE CONTRACTEN
Alle huurders komen op één huurcontract. Gezamenlijk ben je verantwoordelijk voor de huur, dat kan je natuurlijk in delen betalen. Als je vertrekt zeg je op, en wordt jouw naam van het huurcontract gehaald. Een nieuwe medehuurder wordt op het huurcontract gezet.
Let wel: iedere medehuurder moet voldoen aan de inkomenseis van het appartement (3,5 keer de maandhuur).